“Kopzorgen verdienen zorg, op elke leeftijd”, vindt de Vlaamse Ouderenraad. De organisatie lanceert daarom op www.kopzorgen.be een opvallende campagne.
Hang een affiche op of verspreid de flyers om de app Coronalert bij het brede publiek bekend te maken. Je kan het drukwerk bestellen bij jouw Logo. Er zijn ook digitale materialen beschikbaar.
Welke invloed hebben elektrische wagens op onze gezondheid? En hoe passen ze in een duurzaam en gezond mobiliteitsbeleid? Je leest het in het rapport van Gezond Leven.
Wil je de mensen in je organisatie een duwtje in de gezonde richting geven? De nieuwe nudgingmaterialen van het Vlaams Instituut Gezond Leven zetten het gezonde voedingsaanbod in de kijker.
Corona raakt ons mentaal diep. We kunnen wat houvast gebruiken. Daarom is er nu checkjezelf.be: een platform met tips, info en oefeningen om goed voor jezelf te zorgen.
De nieuwste info over ventileren en verluchten in schoolgebouwen en het gebruik van CO2-meters.
Het griepvaccin wordt dit jaar gefaseerd aangeboden en de risicogroepen worden uitgebreid met 50-plussers en zorgpersoneel. De herwerkte griepcampagne en de materialen worden eind september verwacht.
Maak een foto van hoe jij wisselwerkt en deel die tussen 5 en 9 oktober op sociale media met #wisselwerken en wie weet win je een swopper van Health2Work!
Ook in eigen land moeten we ons bewust zijn van de gevaren van de zon. De Stichting tegen Kanker lanceerde een campagne om kinderen en hun ouders ‘zonneslim’ door de zomer te loodsen.
Onthaalouders, kinderdagverblijven en opvanginitiatieven die vragen hebben over gezonde voeding en beweging, kunnen voortaan terecht op het platform Gezondekinderopvang.be.
Sinds 22 juni is een verwijsbrief opnieuw verplicht voor de opstart van Bewegen Op Verwijzing. Tijdens de strengere coronamaatregelen was er tijdelijk een versoepelde werkwijze zonder verwijsbrief.
Het charter 'Hoe veilig de draad opnemen als oudere in onze samenleving?' van minister Wouter Beke biedt een leidraad voor ouderen en organisaties die met ouderen werken.
21% van de Vlamingen dronk meer alcohol tijdens de lockdown. Bij hoogopgeleiden ligt dat cijfer nog hoger. Dat blijkt uit een onderzoek van het VAD bij 1000 Vlamingen.
Werk je met jongeren die risicovol of problematisch gamen en wil je hen stimuleren om op zoek te gaan naar alternatieve vrijetijdsbestedingen? Een Reboot-kamp kan hen op weg helpen.
Kinderen moeten gestimuleerd worden om nieuwe smaken te proeven en voldoende te bewegen. Om ouders daarbij te helpen, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven het gezelschapsspel ‘Lekkerbekjes’.
Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker start terug op 29 juni. De meeste mammografische eenheden hebben de gepaste maatregelen genomen om veilig terug van start te gaan.
78% van de Vlaamse kinderen heeft een normale gewichtsstatus. Dat is een van de conclusies uit een rapport van de Vlaamse agentschappen Opgroeien en Zorg en Gezondheid met BMI-cijfers van kinderen.
Maar liefst drie van de tien maatregelen uit het memorandum van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving maken sinds het afgelopen jaar deel uit van het antitabaksbeleid.
Hier vind je betrouwbare informatie, materialen, inspiratie en gezonde tips, die je kan gebruiken in sociale mediaberichten, op de website of in nieuwsbrieven.
37% van de rokers geeft aan meer te roken sinds de uitbraak van COVID-19. De Alliantie voor een Rookvrije Samenleving roept onze overheden op om snel een ambitieus antitabaksplan uit te werken.
Met het platform ‘Verover de Ruimte’ kaarten organisaties uit diverse sectoren, waaronder de VVSG, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, het gebrek aan leefbare publieke ruimte aan.
De coronacrisis bedreigt ook ons mentale welzijn. De Vlaamse overheid lanceert daarom de campagne ‘Check Jezelf’. Die wil mensen bewust maken om met de eigen mentale gezondheid bezig te zijn.
Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren worden extra getroffen door de coronamaatregelen. De overheid lanceert een projectoproep met als doel om hen opnieuw te connecteren met de samenleving.
Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voert de Vlaamse overheid contactonderzoek uit. Ze lanceert daarom een folder om vragen van betrokkenen te beantwoorden.
De Bevolkingsonderzoeken Dikkedarmkanker en Baarmoederhalskanker starten vanaf 11 mei opnieuw op. De heropstart van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt voorbereid.
De corona-epidemie en de maatregelen eraan verbonden hebben een grote impact op onze levensstijl. Dat leent zich tot wetenschappelijk onderzoek. Wij geven een overzicht van lopende bevragingen.
Minister Beke biedt met het actieplan 'Zorgen voor morgen' een antwoord op negatieve effecten die de quarantaine met zich meebrengt op mentaal vlak. Ook de Logo's zetten hun schouders onder dit plan.
Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk vaccinaties op de aanbevolen momenten te laten toedienen. Daarom onderstrepen we tijdens de Europese Vaccinatieweek het belang van basisvaccinaties.
De Vlaamse overheid start met een gloednieuwe campagne om het coronavirus in te dijken: #IKREDLEVENS bevat drie basisprincipes die iedereen zou moeten eerbiedigen.
Blijven bewegen is – nu meer dan ooit – belangrijk om gezond te blijven. Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert daarom samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een reeks tips.
De 9de Week van de Valpreventie, die van 20 tot en 26 april 2020 zou plaatsvinden, is geannuleerd. Dit werd beslist om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan en risicogroepen te beschermen.
Informeer jouw burgers, patiënten, cliënten ... over wat ze zelf kunnen doen om besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Materialen om je publiek te informeren vind je hier.
Coronavirus
'No steps, no glory!' zal niet doorgaan in mei 2020. Of de wedstrijd later dit jaar zal worden georganiseerd, wordt beslist wanneer de situatie rond het Coronavirus zich enigszins heeft genormaliseerd
Werk jij in je organisatie met ouderen en wil je hen helpen om hun valangst aan te pakken? Vanaf nu kan je de groepssessies ‘Blijf valangst de baas’ organiseren.
Wie inspiratie zoekt om gezond te eten, kan vanaf nu terecht op het receptenplatform ‘Zeker Gezond’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Die bestaat uit de website zekergezond.be en een app.
Strijd van 4 mei tot 31 mei 2020 mee voor de titel ‘fitste bedrijf van Vlaanderen’. Winnen doe je door samen met je collega’s gedurende één maand de meeste stappen te zetten.
Onder het motto 'Preventie? Daar zit meer in dan je denkt!' maakten de Vlaamse Logo's het Logozine. Je vindt hier verhalen van partners en tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Volg de train-de-trainer en help deze cirkel doorbreken als trainer van ‘Blijf valangst de baas’! Deze train-de-trainer heeft als doel hulpverleners te leren werken met de cursus.
Een nieuwe campagne moet Bewegen Op Verwijzing nog bekender maken bij het grote publiek. Eerder dit jaar was er al een campagne gericht op huisartsen.
41 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf nu ‘Warme stad’ of ‘Warme gemeente’ noemen. Ze engageren zich om het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te verhogen.
Het logo en de website van het expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen zijn vernieuwd. Wil je een materiaal of activiteit aanvragen, dan kan dat vanaf nu via de website van jouw Logo.
Na 6 succesvolle pilootedities wordt de wedstrijd ‘No steps no glory’ nu opengesteld voor alle EDPBW’s. Zo hopen we nog meer werknemers en bedrijven aan te zetten om regelmatig te bewegen.
Om leerkrachten van het lager onderwijs te helpen om les te geven over de voedingsdriehoek, is er het gloednieuwe educatief pakket ‘Lekker Gezond!’
Nog tot 30 september kunnen scholen zich inschrijven voor Oog voor Lekkers. Dankzij Europese en Vlaamse subsidies kunnen scholen gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning.
Interesse om 'Bullshit Free Generation' te organiseren op jouw school? Kom dan in september of oktober naar een van onze regionale infomomenten.
Van 1 tot 10 oktober tellen we samen af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. We nodigen ook jouw organisatie uit om tijdens de 10-daagse een actie te organiseren.
Wat leren onze expertise en ervaring over hoe een efficiënt, effectief en meetbaar gezondheidsbeleid er zou moeten uitzien? Dat lees je in het memorandum van de Vlaamse Logo's.
De preventieve gezondheidssector heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. De Vlaamse Logo’s zetten hun handtekening al, net als verschillende expertisecentra en de ziekenfondsen.
Lokale besturen die willen inzetten op preventie bij kwetsbare groepen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen door in te tekenen op de projectoproep 'samen sociale gezondheidsongelijkheid verminderen'
Subsidie voor lokale besturen
Via de laagdrempelige campagne 'Stoppen met roken doe je niet alleen' wordt geprobeerd om de diensten van de rookstopbegeleiders bij alle lagen van de bevolking bekend te maken.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s lanceren de nieuwe gezondheidsrally, een quizwandeling die deelnemers doorheen de bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek gidst.
De campagne ‘Geef elkaar een schouderklopje’ wil de burger aanmoedigen om zich beter te beschermen tegen UV en er anderen over aan te spreken.
De Europese vaccinatieweek vindt plaats van 24 tot 30 april. Bestel bij ons je gratis affiches en postkaarten, en gebruik ook de digitale materialen.
Een nieuwe campagne van Bewegen Op Verwijzing, waarbij coaches zich gaan voorstellen bij de huisartsen in hun regio, moet het aanbod nog bekender maken bij huisartsen.
Sinds kort kunnen Vlamingen via een online webapplicatie testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes. Het Gezondheidskompas geeft bovendien suggesties voor een gezondere levensstijl.
In 2019 worden in ons land de eerste kindjes geboren die rookvrij zullen opgroeien. Dat is het doel van Generatie Rookvrij.
In februari start de derde editie van Tournée Minérale. Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn roepen Belgen op om stil te staan bij hun alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
Steden en gemeenten krijgen vanaf dit jaar de kans om een lokale gezondheidsenquête te organiseren.
Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aan te kopen voor de inenting van jongens tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) vanaf volgend schooljaar.
Alcohol is nog steeds de meest gebruikte drug bij jongeren, maar ze beginnen er wel steeds later mee. Dat blijkt uit de leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen